www.drinasteinberg.com

Sunday 2 November 2014

Lesniku moj problem je tvoj, što si mi tako sladak...

Pošto smo na čajanci utvrdili da je Luka za sada najpopularniji lik u trilogiji, mislim da je red da mu posvetim ovaj ponedeljak.
U slovenskoj mitologiji, Lešnik (ili Lesnik, Lesovik, Leši...) je šumski duh, zaštitnik biljnog i životinjskog sveta u šumi i jedno od najstarijih vilinskih bića.
Sklon metamorfozi, pojavljuje se kao čovek, visok i naočit kao moj Luka, ali može uzeti i najrazličitije oblike i veličine i biti malen kao vlat trave ili ogroman kao sekvoja. Kosa i brada su mu duge i sačinjene od vinove loze i trave, oči boje šume, izuzetnog sjaja, a krv plava. Lesnik nema senku, kaogod neki vampir, a cipele uvek nosi na pogrešnoj nozi, levu na desnoj, desnu na levoj.
Poklonik ženske lepote, da ne kažem ženskaroš, poznat je po tome da voli da otima lepe žene i odvodi ih u svoju kolibu prekrivenu krznom. E, sad, khm, šta sa njima tamo radi... pa recimo da se sigurno ne igra "crvenih rukavica", barem ne na onaj opštepoznat način. Mlade devojke često tera da igraju kolo oko njega i tako uživa u njihovoj raskošnoj lepoti (što je izgleda poslužilo kao inspiracija raznim orijentalnim vladarima). 
Lesnik je i saveznik pastira i zaštitnik domaćih životinja, a pošto štiti i divlje životinje, preuzeo je na sebe da vodi računa o odnosu između ove dve suprotstavljene vrste. Medved mu je ljubimac i gotovo uvek ga prati, kao verni Sančo.
Ipak, najpoznatiji je po svojoj nestašnoj prirodi. Lesnik nikako nije zao, ali je neumorni, vragolasti varalica, koji uživa da navodi putnike kroz šumu na pogrešan put, iznova i iznova, sve dok potpuno beznadežno ne zalutaju. Takođe krije sekire drvosečama, kako bi zaštitio svoju šumu. Veoma je bučan i izuzetno lepo svira na fruli, što zajedno sa zavidnim seksualnim apetitom i moći podseća na Pana.

Sve u svemu, moram priznati, mit o Lesniku zvuči kao da su ga smislile žene, u vreme kada su „Gladijator“ i Rasel Krou bili daleka, daleka budućnost. J   



( slike preuzete sa: www.pinters.com i www.epica.org)

No comments:

Post a Comment