www.drinasteinberg.com

Sunday 23 November 2014

Kad kažem muškarac, mislim Jarilo

S obzirom na to da smo pre nekoliko dana slavili Međunarodni dan muškaraca, rešila sam da današnji post posvetim svom omiljenom staroslovenskom bogu: Jarilu.

Jarilo ili Jerovit iliti Gerovit, a može i Ruđevit,  slovenski je bog rata i proleća. Među hrišćanima je prvenstveno poznat kao sveti Đorđe (da, da, upravo onaj Đorđe koji ,,ubija aždahu’’ i upravo onaj zbog kog nesvesno svakog 6. maja, na Đurđevdan, obavite makar jedan paganski običaj -  poput pravljenja venčića od svežeg cveća).
Elem, Jarilo je sin božanskog para, Peruna i Žive. Još kao bebu, od roditelja ga krade bog Veles i odvodi kod sebe u podzemni svet, Nav. Zato je Jarilo odrastao verujući u dve za njega veoma bolne laži. Prva laž je svakako ta da Veles nije njegov otac, već stric, koji ga je oteo iz čiste ljubomore i pakosti. Druga laž, ona koja ga je možda i najviše pogodila, odnosila se na njegovu veliku i jedinu ljubav, boginju zime, Moranu. Otkrio je da mu je obožavana Morana zapravo rođena sestra, koja je u tipičnom stilu razmažene naslednice, pobegla od kuće i sama došla kod Velesa. Njegovo napuštanje Nava i odlazak kod pravih roditelja u Jav, stvorilo mu je od Morane doživotnog neprijatelja, jer mu ona nikad nije oprostila to što je otišao. Zapravo, mislim da bi mu retko koja žena to oprostila. A evo i zašto:
Osim što je  bog rata: hrabar, odlučan i vešt vitez u sjajnom oklopu, na belom konju (i pri tome mislim bukvalno na belom konju), Jarilo je u isto vreme i bog  proleća, te samim tim toliko dobr izgleda da je grčki Apolon za njega Soraja.
Jarilo nosi 8 mačeva i veliki štit popločan zlatom. Dok 7 mačeva predstavlja sedam meseci u godini kojima on vlada, osmi mač je njegov lični. Jarilov najveći hram nalazio se na ostrvu Rujan (Rügenu Nemačkoj i imao je pokrove purpurne boje. U korenu njegovog imena krije se reč „jar“ koja označava vatru, žestinu, bes i samim tim otkriva njegov vatreni temperament. Medjutim, on nikako nije neki krvožedni bog rata, kao onaj rimski Mars. Aa, neee, Jarilo je izuzetno častan i pravedan. Poštujući Svarogove zakone, prvenstveno je zaštitnik celog slovenskog naroda, ali i svih drugih koji su slabi i ugroženi. Svakako, oni koji mu se zamere, najblaže rečeno, prolazili su loše.
Jarilo je zapravo spoj nespojivog. Savršen balans između dva potpuno različita sveta. S jedne stane, tu su žestina, snaga, hrabrost i veština kao odlike rata, a s druge, tu je pak toplina, lepota, plodnost i nežnost kao odlike proleća. Ako  svemu tome dodamo određenu dozu ljudskosti koja je tipična za sve slovenske bogove, dobićemo  onog muškarca zbog kog bi Anđelina Breda ostavila. Na njenu žalost, on je zauzet, a kad je zauzet, onda je i veran.

I posle se Tor pita što su sve žene u Jarilovom redu?!



Yarilo

In holy time, in Lelya's week
Girls go mad with a dance of spirits.
In Rusalkas' days, in forests
We glorify young Yarilo
Oh, yeah, Yarilo! Yarilo, Yarilo!
Cloudy heaven shows you to us again
Hoy, you, young god!
Hoy, we call you!
We sing the song
With our April hearts
It will roll, it will roll
in the sky, in the bright sky
Turn gloomy clouds out
Hey, to Seven Hills!
To Mighty Seven Hills
That have stood in the darkness for centuries
Kolovrat, turn time back
Make people go on your road*
Oh, yeah, Yarilo! Yarilo, Yarilo!
Cloudy heaven shows you to us again
Hoy, you, young god!
Hoy, we call you!
We sing the song
With our April hearts
Hoy, you, hoy esi! Hoy esi, Yarilo!
Kolovrat turned time back
We wish you roll, roll till dawn
But do not forget to came back in the morning

2 comments: