www.drinasteinberg.com

Tuesday 28 October 2014

Uloga piva u slovenskoj mitologiji


Da se ne lažemo, današnji fudbal je katastrofa, čast Mesiju. Još od Mano de Dios,kvalitet fudbala ima jeziviju silaznu putanju od Vučićeve popularnosti (dobro, možda loše poređenje, jer popularnost potonjeg nije imala odakle ni da silazi). S druge strane, pivo nikad nije bilo ni raznovrsnije ni bolje. U skladu sa tim, adekvatno bi bilo da fudbal ustupi mesto ovom blaženstvu u flaši i limenci i da se pivo s pravom proglasi najvažnijom sporednom stvari na svetu. Sem toga, pivo je svetinja.
 Ne šalim se.  

Uloga piva u slovenskoj mitologiji
iliti
Bogovi, pivo i bogovi piva
         
         
      
         Mati Sira Zemlja, boginja zemlje
Ova boginja smatra se najstarijim i najmoćnijim slovenskim božanstvom. Kao boginji zemlje, Sloveni su joj se molili s nadom da će im podariti blagostanje u prirodi i sačuvati ih od zla. Kako bi je odobrovoljilinudili su joj darove u obliku hrane i pića, tačnije, zakopavali su hleb i sipali pivo u zemlju, u čast boginji.Štaviše, kad god bi neki Sloven naišao na rupu u zemlji, on bi to shvatao kao boginjin zahtev da joj daruje pivo kako bi je umilostivio.



Pereplut, boginja pića i promenljive sreće
Što bi rekli naši stari, što se mora nije teško (jedna od nelogičnijih izreka, ali fino primenljiva na ovu situaciju)Sloveni su dobro znali šta se radi kad počne da te bije maler: samo nategneš dobar gutljaj iz ovnovog roga, i boginja Pereplut je već bolje volje. Nije ni čudo što toliki navijači piju pivo na utakmicama. Znači za sledeću tekmu... šta je krdo ovnova „za naš Radnički iz nečega, ale, aleee!“



Perun, bog groma i neba

Ovaj veliki bog nije se zadovoljavao malim žrtvama. U njegovu slavu, klalo se naveliko, a onda jelo i pilo kraj vatre. Glavni deo rituala uključivao je sipanje pivau jedan pehar samo za Peruna, a zatim prosipanje piva u vatru, uz molitvu daPerun podari kišu i prestanak suše.


Radegast, bog gostoljubivosti

Svako od nas je nekad (ili često) u životu imao one trenutke kada kune alkohol i sebe i alkohol. Ali zato je bilo i biće onih kada bismo želeli da izljubimo tog čoveka, boga ili kakav već oblik energije koji je odgovoran za stvaranje piva. E, pa, ne časite časa: iz ovih stopa nazdravite Radegastu, bogu koji je prema verovanju Slovena, ni manje ni više, svetu podario pivo!



Ragutien, boginja piva

Ova boginja je deo svetog trojstva odgovornog za stvaranje piva. Ona je partnerka boga fermentacije, Raugupatisa, i supruga Ragutisa, boga piva. I trojstvo i neka vrsta trougla, kako se čini.



Ragutis, bog piva
Ragutisa, još jednog člana trojstva i boga piva, zajedno sa njegovom suprugom Ragutien i Raugupatisom, Sloveni slave iz zahvalnosti za otkrivanje tajnipijanstva i konzerviranja hrane.



Raugupatis, bog fermentacije

U davna vremena, Raugupatis iliti Raugo-Zemepatis, smatrao se duhom prirode odgovornim za dizanje testa i pretvaranje zrnevlja u pivo. Danas, kada nam je svakodnevica daleko manje magična, mi mislimo da taj božanski posao obavlja kvasac.



Semargl, bog ječma

O Semarglu se svašta pričalo, od toga da je on grifon sa telom psa, do toga da ima sedam glava. Postoji čak i priča da su nekada postojala dva boga ječma, Sem i Argl, koji su se u nekom trenutku spojili i postali jedan bog. Zahvaljujući tračarama, nikada nećemo saznati šta je zapravo istina.


(Slike preuzete sa journeyingtothegoddess.wordpress.comgoddesses-and-gods.blogspot.com, meettheslavs.com, holistix.org, livingthepath.blogspot.com, rugutis.wordpress.com, pinterest.com iartnow.ru tim redomUkoliko želite da upoznate bogove i boginje piva drugih religija, posetitebrookstonbeerbulletin.com)

No comments:

Post a Comment