www.drinasteinberg.com

Sunday 25 January 2015

Bog i batina

Staroslovenski bogovi uglavnom su bili zaduženi za dve do tri stvari. Dobro, ponekad i četiri. Međutim, među njima je postojao  i jedan bog  koji je imao toliko širok spektar osobina da se slobodno može reći da je bio pravi multipraktik. Bio je toliko zastupljen u svim sferama života, da bi bukvalno iskakao iz frižidera, da su ih kojim slucajem Stari Sloveni imali. Taj bog zvao se Veles, i  s obzirom na to da njegovo ime počinje na slovo V, logično je da spada u red onih čije ime nije poželjno izgovarati naglas (Voldemort, (Dart) Vejder, Vučić, Vendi ...).
Ako bi trebalo opisati Velesa il' Volesa  u samo dve reči, najtačniji opis bio bi:  bog i batina. Jer, dok je za neke ljude bio najveći od svih najvećih, jak i naočit  momak, rogat (sin krave i boga Roda) čvrst i odlučan zaštitnik i pravednik, što bi rekli, svetac; za druge je bio sedi starac duge brade, sa suvim pastirskim štapom u rukama, mračni vladar, tiranin, večiti negativac, što bi rekli, Šejtan.
Iako je iza sebe imao armiju sledbenika koji su ga obožavali i kleli se samo i isključivo u njega, ipak je bilo više onih za koje nikad nije bio dr Džekil, već samo mister Hajd. ALI, bez obzira na to da li su ga voleli ili ne, jedno je bilo sigurno: svi su ga se plašili. Kao što rekoh – bog i batina.
Kad bi se sad kojim slučajem javio na oglas za posao, njegov CV imao bi više strana nego moj izvod iz matične knjige venčanih. Jer Veles je bio odgovoran za useve, bogatstvo, vlasništvo, trgovinu, stoku, umetnost, pastire, prevare i čarobnjake. Bio je i pekar i lekar i apotekar, kuvar, kolar, stolar i gvozđar... Zatim,  bio je zadužen za kupoprodaju, ugovore, medije, muziku i makete. Ovde je zanimljivo naglasiti njegov značaj pri sklapanju ugovora svih oblika. Recimo, ukoliko bi se sklapali usmeni ugovori, bilo bi dovoljno pozvati se na njegovo ime i ugovor bi odmah bio važeći. Tačka. Amin. Ne treba lična karta.
S obzirom na to da je Veles bio bog stoke i useva, bio je izuzetno važan za preživljavanje. Ljudi su mu se molili i klanjali, jer su smatrali da upravo od njega i njegovog raspoloženja zavisi da li će žetva biti dobra i da li će biti dovoljno stoke. Zato se vodilo računa da se on ne uvredi il' ne d'o ti Bog naljuti, na bilo koji način. Takođe, ako bi zatrebalo, on je bio zadužen i za šume, divljač, pastire i plodnost...
Interesantno je da je Veles bio i kreativac. Osim što je inspirisao mnoge muzičare i pisce, pomagao druidima i drugim čarobnjacima, i sam je bio pomalo poeta, filosof, pisac... Često je hvatao beleške, skoro k’o dnevnik da je vodio, tako da danas imamo Velesovu knjigu (beleški).  Ipak, niko još nije uspeo da dokaže da je knjiga pronađena 1919. godine u Rusiji zaista original ili pak falsifikat.
E, sad, kad se pogleda slovenski panteon, Veles i Perun jedina su dva boga koji se pojavljuju u mitologijama kod svih Slovena, i bilo da ste u timu V ili timu P, priča vezana za njih dvojicu uglavnom je kod svih ista. Među njima postoji stalni sukob. Veles, s jedne strane, neumorno pokušava da uništi Peruna, otimajući mu ženu, decu, stoku, sledbenike, sve što može, dok se s druge strane, nekad lakše, nekad teže, Perun uvek odbrani.
Opšteprihvaćena priča kaže da Veles u obliku zmije gamiže preko stabla Svetskog Drveta i pokušava da dođe do njegove krošnje. Naime, prema Slovenima, ceo svet liči na jedno veliko drvo koje se zove Svetsko Drvo. Njegov koren je zapravo  Nav - podzemni svet, a njegova krošnja je nebo, iliti Jav. Čim spazi Velesa u obliku zmije, Perun ga gađa gromovima. Prema legendi, kad pobedi Velesa, Perun pušta kišu na zemlju u znak pobede. Međutim, Veles se uvek vraća, tako da taj njihov neprijateljski odnos zapravo predstavlja večitu borbu dobra i zla i univerzalnu ideju zloća: postati kalif umesto kalifa.
I na kraju, bilo da ste od onih koji u Velesu, kao bogu zveri, vide moćnog medveda, za Slovene cara šume i prirode, ili ste od onih koji u njemu prepoznaju mračnog vladara podzemnog sveta i gospodara mrtvih, jedna stvar je ista: tišina tamo, on je bog i batina!


Perun vs Veles


Slike preuzete sa www.comicvine.com i www.kriegerman.deviantart.com

No comments:

Post a Comment