www.drinasteinberg.com

Monday 15 December 2014

„ I sve su vile, sve su kraljice i sve su nevažne naspram nje "

Nekada davno, pre plastike, pre Seksa i grada, pre veštačkog tena i pućenja u ogledalu, živele su žene prirodnog izgleda i što je još važnije, „prirodnog“ razuma. Bile su lepe, svaka na svoj način, sa jedinstvenim odlikama po kojima su se razlikovale jedna od druge. Svakako, podneblje na kom su živele, davalo im je  određen  zajednički pečat, nešto što bi na prvi pogled otkrilo njihovo poreklo. Dok biste, recimo, ženu sa područja Latinske Amerike prepoznali po raskošnim oblinama,  Slovenku biste prepoznali po jednostavnoj i čistoj lepoti. Upravo takva, prelepa  i senzualna je Lada, staroslovenska boginja leta, ljubavi i lepote.
Lada, ili Lado, kako je još zovu, nežna je gracija, duge zlatne kose, čistog belog tena, ljubičastih očiju  i usana boje maline. S vencem ispletenim od svežeg cveća i listova breze u kosi, odevena u  jednostavnu, belu, poluprozirnu haljinu, ona donosi ljudima sreću i radost. Njeni simboli su klasje žita i Sunce, a ako ćemo po astrologiji, njena planeta je Venera. 
Iako je ljubav njen lajt-motiv, i iako je njena misija da nahrani gladne i utiče na mir u svetu, ona svakako nije samo predstavnica Java na izboru za Mis sveta.  Jer, i pored izgleda koji bi zasenio sve Viktorijine anđele, ona je prvenstveno žena oštrog i bistrog uma, pravedna, strpljiva i dostojanstvena.  Svesna sebe i svojih kvaliteta, Lada nije ohola, niti umišljena. Ne treba joj lift u kući da se ne umori u štiklama, jer hoda bosa. Ne treba joj  privatni video sa jahte; njena erotičnost se nazire u njenom kretanju. Ne treba joj šminka čim se probudi, jer ima zdravu ružičastu boju obraza. Na sebe ne skreće pažnju mrštenjem, već  iskrenim osmehom. Nije odbojna, iako drži do sebe. Kada voli, voli svim bićem i to ne krije. Zato nije ni čudo što je upravo ona osvojila srce Jarila, boga rata.  
Rame uz rame, vlada sa njim sedam meseci godišnje. I dok se njen muškarac bori da održi Svarogove zakone i zaštiti Slovene, Lada hita da probudi prirodu i očuva njenu plodnost dajući joj dovoljno sunca, letnjih kiša i toplih noći. Kao zaštitnicu mladih, ljubavi i veza, prizivana je tokom raznih obreda zbog sklapanja braka, ali i zarad rešavanja ljubavnih jada. Njene životinje su jelen, orao, petao i mrav, a biljke trešnja, maslačak, božur i breza.  Njene pesme su Ladarice, a jedan od hrišćanskih praznika vezanih za Ladu su Svete Trojice.
Na kraju jeseni, kad hladnoća i zima zagospodare vremenom, Jarilo i Lada povlače se u svoje odaje i uživaju jedno u drugom. Kako to uživaju i šta konkretno tamo rade, eee, pa to možemo samo da nagađamo. Ipak, Lada kao dama, nikad ne iznosi svoju intimu pred svet, pa čak ni onda kad se okupi sa svojim drugaricama na kafi.
U svakom slučaju, dešava se ponekad da se Jarilo na proleće pojavi sa pokojim kilogramom viška. Ne znam šta nam to govori o njemu, ali svakako ukazuje na to da Lada, pored svih drugih veština, poseduje i onu, po današnjim statistikama, najvažniju za muškarca - veštinu kuvanja.


(  slike preuzete sa www.pinterest.com )

No comments:

Post a Comment